Eind deze maand vindt in De Doelen in Rotterdam de Immersive Tech Week plaats, georganiseerd door VR Days Europe. Rocking Reality zal ter plekke verslag doen van dit evenement, en sprak voorafgaand hieraan met initiatiefnemer Benjamin de Wit. ‘We willen storytelling van VR onderzoeken.’
Benjamin de Wit, initiatiefnemer van de Immersive Tech week is oorspronkelijk opgeleid als acteur. “Ik heb zes jaar bij Toneelgroep Amsterdam gespeeld. Toen ik stopte met toneelspelen ben ik actief geworden in de online-wereld. Op een bepaald moment heb ik een VR-bril opgezet, en ik zag gelijk een analogie met het toneel. Het is een kunstmatige wereld waarin niet het publiek naar mij kijkt, maar waar ik het publiek ben. Dit zet alles op zijn kop, dit is de toekomst!”
Die gedachte heeft eerst geleid tot het idee een theatervoorstelling met VR te gaan maken, maar dat is uiteindelijk een volledig event geworden, de eerste editie van de Dutch VR Days in 2015. “VR werd al vrij lang in allerlei disciplines ingezet, dus daar konden we mensen bij elkaar brengen uit diverse sectoren, van gezondheidzorg en kunst tot industrie en wetenschap.”
Vooruitstrevend
Aanvankelijk zijn de Dutch VR Days neergezet als eenmalig evenement, maar de toestroom was zo groot, met bezoekers uit tien verschillende landen, dat er al snel nieuwe edities in beeld kwamen. “In die wereld heb je te maken met heel innovatieve, vooruitstrevende mensen, ik wilde daar iets mee doen. En dat werd het organiseren van een moment voor die mensen om elkaar te ontmoeten.”
In de afgelopen jaren is dit uitgegroeid tot een evenement waar het vakgebied in de volle breedte aan bod komt, van bedrijfstakken tot kunst en musea, met praktische toepassingen, gevestigde aanbieders en start-ups. “Rode draad is de wens om storytelling van VR te onderzoeken.” Dit jaar zullen bijvoorbeeld twee creatieve projecten met film en dans centraal staan.
Church of VR
“Creativiteit en innovatie zijn de drijvende kracht achter het event, en we willen het onderwerp in de volle breedte behandelen”, zegt hij. Daarvoor kunnen de bezoekers onder meer terecht bij zestig inhoudelijke sessies, of de Church of VR waar 24 creatieve werken worden getoond. Ook is er een funding-markt waar talent gekoppeld wordt aan financiering. Er is tevens een playground die toegankelijk is voor algemeen publiek. “Door de Metaverse-hype is dit wel het moment om weer breder te gaan dan alleen business to business.
Benjamin de Wit is al vanaf 2015 met dit onderwerp bezig, wat hem een van de pioniers maakt op het gebied van VR in Nederland. Zelf is hij daar wat meer bescheiden in: “Op dat moment dacht ik zelfs dat we al te laat waren!” Hij heeft in die jaren de markt flink zien veranderen. “De belangrijkste verandering is in mijn optiek free roaming, dus bewegen door de ruimte met goede hand- en eye tracking.”
Olievlek
Een beperking is volgens hem nog wel de relatief onhandige hardware, zoals grote headsets. “Daarin is de vooruitgang nog beperkt. Ook de distributie kan beter. Maar wat je wel ziet is dat op gebied waar VR al langer bestaat, de toepassingen alleen maar meer en beter worden. Het gaat misschien langzaam, maar het gaat wel gestaag door, het is een olievlek die zich steeds meer uitbreidt, zeker bij professionele toepassingen.”
In Rotterdam zal ook de Metaverse aan bod komen. “Maar eigenlijk is dat altijd al een onderwerp gewest, alleen heette het toen niet zo. Het concept van onderling verbonden werelden is dus niet nieuw.”
Hij besluit: “Ik hoop dat mensen zich na bezoek aan de Immersive Tech Days realiseren dat er veel meer mogelijk is dan ze vooraf dachten. Ik Dat ze naar huis gaan met een zee aan mogelijkheden en inspiratie, of het nu is voor een operatiekamer, de politie of een game. Het is fundamenteel anders dan op je telefoon of computer werken. Het is een nieuw media-universum.”
Kijk hier voor meer informatie
1 comment
[…] Meer over de Immersive Tech Week vind je hier. En vergeet ons niet te volgen zodat je nieuwe content over deze week niet mist! […]
Comments are closed.