De metaverse is een wereld waarin ons virtuele en fysieke wereld frictieloos in elkaar overlopen. Dat betekent dat het internet net zo 3D wordt als de rest van ons leven, vertelt Aragorn Meulendijks, futurist en keynote speaker over de metaverse. Toch trekken investeerders zich weer meer terug uit de markt, na een grote initiële influx van investeringen in 2022: “We zitten nu in het dal van desillusie, dus dat is óók logisch.”
De afgelopen weken werd het nieuws gedomineerd door ontslagrondes en dalende investeringen. Maar volgens Aragorn Meulendijks, futurist en keynote speaker over de toekomst en de metaverse, is dat een normale ontwikkeling: “Het feit is dat het kapitalistische denken dat in de afgelopen vijftig jaar heel sterk is geworden, geënt is op het genereren van winst. Dat winstpunt moet wel op een horizon liggen die binnen handbereik is. We plannen niet vooruit voor de volgende generatie.”
Minder vertrouwen in de economie
“Maar naast dat investeerders binnen hun leven nog willen genieten van hun investeringen, worden ze natuurlijk sterk beïnvloed door het economische klimaat van het moment. We zitten nu in een bear market, waarin investeerders minder vertrouwen hebben in de economie. Dat wordt weerspiegeld in de investeringen die ze doen en dat heeft dus ook impact op de investeringen op de metaverse-initatieven.”
De ontwikkeling is eigenlijk heel normaal, vertelt Meulendijks: “Ken je de Gartner hype cycle? Het is een model dat al sinds de jaren negentig wordt gebruikt om de ontwikkeling van nieuwe technologie te voorspellen. Eerst is er een piek in interesse en daarna komt het dal van desillusie, waarna de interesse en investeringen weer omhoogkomen en de technologie meer mainstream wordt. De metaverse zit in dat dal.”
Landbezit in de metaverse is onlogisch
Volgens Meulendijks is die ontwikkeling alleen maar goed: “Als een technologie heel populair is, wordt er veel geld verkwist. Dat hebben we afgelopen twee jaar zeker gezien. Bijvoorbeeld door virtueel land te verkopen. Maar er is geen beperking op hoeveel digitaal land beschikbaar is.”
Maar wat is de metaverse eigenlijk, volgens Meulendijks? “Het is een begrip en concept dat nog steeds in flux is. Al gaat de term langer terug, maar werd in 2022 in één keer populair. Voor mij is het een containerbegrip voor alles wat nu in die knie van de exponentiële groei van technologie gebeurt. Ik geloof dat we naar één punt toegaan, waarbij we ons biologische menselijke denkvermogen aanvullen met artificiële intelligentie en de snelheid van moderne processoren, welke nu al miljoenen keren sneller zijn dan het menselijk brein.”
Een nieuwe fase van onze evolutie
“We gaan daarmee een nieuwe fase van onze evolutie in. We gaan daarbij over van een volledig organische evolutie naar een deel mechanische of zelfs digitale evolutie. De metaverse is wat mij betreft de eerste hele duidelijke fase na de opkomst en het ontstaan van het internet. Het is een containerbegrip voor alle technologieën die bijdragen aan een meer frictieloze integratie van ons digitale bestaan met ons fysieke bestaan.”
Wat betekent het om een frictieloze integratie tussen onze fysieke leven en het digitale leven te hebben? “We gaan meer leven in de digitale wereld of dat onze wereld meer digitale aspecten in zich heeft die we niet meer kunnen onderscheiden van fysieke aspecten. Dan ga je gelijk denken over zintuigen. Het geluid van je telefoon bijvoorbeeld vermengt die twee werelden al. Maar daar is nog een duidelijke transitie, want je stopt waarmee je bezig bent in het fysieke leven en gaat over naar het digitale leven. Die twee dimensies lopen nog niet vlekkeloos in elkaar over.”
Het internet is 2D, maar dat is niet natuurlijk
“Of bekijk het zo: het internet is tot nu toe vooral 2D. En dat terwijl we miljoenen jaren geëvolueerd zijn om driedimensionale interacties te hebben in een driedimensionale wereld. De metaverse is de belofte dat technologie samenkomt om de overgang tussen fysiek en digitaal simpeler en zelfs frictieloos te maken.” Maar de technische realisatie van deze frictieloze wereld is maar één van de uitdagingen waar we aanstaan.
Meulendijks: “We hebben nu weinig of geen regelgeving en eigenlijk geen relevante handhaving of infrastructuur daarvoor in het digitale domein, bijvoorbeeld rondom eigenaarschap. En dat terwijl in de fysieke samenleving eigenaarschap overal is. Dit is mijn huis en een ander mens mag niet zomaar binnenkomen. In de digitale wereld functioneert dat nog helemaal niet zo. Daarom is de ontwikkeling van web3 bijvoorbeeld zo belangrijk, nog los van het feit of blockchain de manier is om dat te regelen.”
Handhaving en orde houden
Het zou daarbij ook mooi zijn als niet alles via een derde partij hoeft te lopen, zoals via een bank. “Je kunt in het echte leven ook cash uitwisselen of iets geven. Dat zijn basisbehoeften of basisvoorwaarden van een functionerende samenleving.” Als laatste is de vraag: hoe gaan we dat allemaal handhaven? “Het bijhouden en orde houden kost gigantisch veel mankracht. Dat is één van de grootste uitdagingen. Niet het genereren en bouwen van die werelden.”
Waarom is het genereren en bouwen van een virtuele wereld geen uitdaging? “Omdat generatieve AI die werelden voor ons gaan bouwen. Daarom is AI een belangrijk onderdeel van die hele metaverse-ontwikkeling. Waarbij het zich ontwikkelt als het internet: computers, telefoniebedrading en software is samengekomen om het internet te maken. Zo zien we nu de samenkomst van 3D-realtime technologie, 6G, Web3, augmented reality en artificial intelligence leiden tot de metaverse.”
Dit is het tweede interview in de reeks over de metaverse. Het eerste interview met Remco Sikkema vind je hier.