Door jarenlange bezuinigingen bij de politie en het vertrek van ervaren collega’s moet nieuw personeel sneller aan het werk, met minder begeleiding en tijd om te oefenen. Bij de districtsrecherche is de onderbezetting maar liefst 10% wat zorgt voor een hoge werkdruk, minder tijd om te leren en uiteindelijk een lagere pakkans voor criminelen.
De politie Amsterdam ontwikkelde daarom in samenwerking met het Utrechtse VR Owl een virtual reality training waarbij rechercheurs een ‘tactisch oog’ ontwikkelen. De training helpt vooral beginnende rechercheurs om vakbekwaam te worden door middel van een training die plaats- en tijdonafhankelijk gevolgd kan worden.
De VR-training sluit aan op de praktijk en integreert het leren direct in het werk, waardoor leren laagdrempelig, effectief en leuk wordt. Rechercheurs geven aan dat ze zich bewuster zijn van de omgeving op de plaats delict, beter weten waar ze op moeten letten en zodoende meer rust en vertrouwen krijgen.
De applicatie zorgt bovendien voor digitalisatie van kennis die beschikbaar is binnen de organisatie. Zo blijft de kennis van senior medewerkers behouden en kan nieuw personeel putten uit de ervaring die door de jaren heen is opgedaan. Dit zorgt voor een overdracht van ken
Binnen de organisatie wordt de VR-training met veel enthousiasme ontvangen en onderzoek heeft een zeer positieve uitkomst. De training is op steeds meer recherche afdelingen door het land te vinden. Het enthousiasme en positieve reacties zijn dermate bemoedigend dat de politie aan het verkennen is of deze applicatie ook gedeeld kan worden met (keten) partners. Dit project is mede mogelijk gemaakt door Onderzoeksagenda Politie (SOAP) TwynstraGudde.
Zie ook