Shanghai, de grootste stad van China en het financiële hart van het land, heeft een plan onthuld om zijn cultuur- en toerisme metaverse-projecten flink uit te breiden. Tegen het einde van 2025 willen ze een industrie hebben gecreëerd die jaarlijks een omzet van 50 miljard yuan (ongeveer €6,9 miljard) genereert.
De stad, die bijna 29 miljoen inwoners telt, streeft ernaar om tegen eind 2025 zo’n 30 metaverse-projecten op het gebied van cultuur en toerisme te realiseren. Ze richten zich daarbij op wat ze ‘smart tourism’ noemen, maar ook op virtuele performances, digitale kunstwerken en andere innovatieve ideeën.
Het project omvat ook het integreren van metaverse-technologieën in de echte toeristische attracties van de stad. Zo kunnen bezoekers via augmented reality interactief betrokken worden bij de bezienswaardigheden, kunnen avatars dienen als toeristische gidsen en kunnen andere metaverse-gebaseerde diensten aangeboden worden.
Shanghai zal ook de ontwikkeling van digitale kunstwerken op blockchains stimuleren, het gebruik van digitale kunstwerken in platformen zoals videogames onderzoeken en metaverse-entertainmentbedrijven ondersteunen, inclusief wat ze noemen ‘virtuele idolen’.
In het plan worden blockchain, uitgebreide realiteit en kunstmatige intelligentie genoemd als sleuteltechnologieën voor de ontwikkeling van de metaverse. Het bevat een project om een consortium blockchain-ecosysteem en standaard te bouwen om de interoperabiliteit van on-chain digitale kunstwerken te verbeteren.
De culturele en toeristische sector is slechts een deel van Shanghai’s metaverse-ambities. De stad heeft de metaverse-technologie aangemerkt als een van de drie “nieuwe sporen” in haar economische ontwikkeling, naast intelligente terminals en koolstofarme industrieën. De stad heeft het voornemen om een metaverse-industrie te bouwen met een jaarlijkse omzet van 350 miljard yuan (ongeveer €52 miljard) tegen het einde van 2025 en een metaverse-industriefonds van $1,4 miljard te hebben.
Net als Shanghai hebben ook andere Chinese steden en provincies dit jaar plannen of beleidslijnen aangekondigd voor de ontwikkeling van de metaverse, waaronder de steden Nanjing, Zhengzhou en Hangzhou.
Beleidsmakers verkennen ook het gebruik van de metaverse in openbare diensten en administratie. Eerder in juni heeft het Chinese Ministerie van Onderwijs een onderzoeksrapport gepubliceerd dat voorbeelden geeft van het gebruik van de metaverse, zoals virtuele klaslokalen en het opslaan van studentenkwalificaties op de blockchain als non-fungible tokens.