Onderzoekers aan de Universiteit van Tsukuba hebben een systeem ontwikkeld dat de sociale aanwezigheid in online interacties versterkt door biosignalen, zoals hartslag, te delen tussen spelpartners. Het systeem, genaamd “BioShare,” is ontworpen om het gebrek aan betekenisvolle sociale interacties in online communicatie aan te pakken door spelers de mogelijkheid te bieden om tijdens spelsessies real-time fysiologische gegevens te delen.
In het onderzoek werd het systeem getest met 20 deelnemers die vijf wedstrijden van een online voetbalspel speelden tegen verschillende tegenstanders onder diverse omstandigheden: zonder enige informatie over de tegenstander, met een live video van de tegenstander, met hartslaginformatie, met zowel video als hartslaginformatie, en offline in dezelfde ruimte met de tegenstander. De resultaten toonden aan dat het bekijken van de hartslag van hun tegenstanders de aandacht van de spelers op de biosignalen aanzienlijk verhoogde, vergelijkbaar met de focus op het gezicht van de tegenstander wanneer dit werd getoond. De combinatie van zowel live video als hartslagdata zorgde voor het sterkste effect en benaderde de ervaring van fysiek samen spelen.
Vragenlijsten over sociale aanwezigheid gaven aan dat hoewel het BioShare-systeem niet hetzelfde niveau van sociale verbondenheid kon evenaren als bij fysieke aanwezigheid, de combinatie van visuele en fysiologische gegevens een goede benadering bood. De bevindingen suggereren dat deze methode de diepgang van online interacties kan vergroten, met name in gaming en andere vormen van communicatie op afstand.