De non-profitorganisatie Linux Foundation heeft de Open Metaverse Foundation (OMF) opgericht. Deze stichting probeert de open-source software en standaarden te creëren voor een open metaverse die inclusief is voor iedereen, leveranciersneutraal, wereldwijd en schaalbaar. Verschillende organisaties en open-sourcegemeenschappen hebben zich aangesloten als stichtende leden, zoals Cloud Native Computing Foundation, Futurewei en GenXP.
In een interview met GamesBeat zei Royal O’brien, uitvoerend directeur van de Open Metaverse Foundation: “We bevinden ons nog in de begindagen van de visie voor een open metaverse en we erkennen dat veel open-source communities en stichtingen werken aan vitale stukjes van deze iteratieve puzzel. Hoewel de uitdagingen misschien ontmoedigend lijken, krijg ik energie van de kansen om samen te werken met een brede en wereldwijde gemeenschap om deze stukken samen te brengen terwijl we deze visie omzetten in realiteit.”
Standaarden voor Open Metaverse Foundation
O’Brien wil niet dat één enkel bedrijf de metaverse domineert en hij denkt ook niet dat het mogelijk is. De groep vraagt momenteel honderden bedrijven en gemeenschappen om te helpen. Om het doel van interoperabiliteit te bereiken, heeft de metaverse normen nodig voor assets en metadatastructuren voor interoperabiliteit van die assets. Daarom brengt de stichting mensen uit allerlei branches samen om open-source software en standaarden te creëren.
Samen met veel organisaties en open-sourcegemeenschappen moet er een inclusieve, leveranciersneutrale, schaalbare en wereldwijde metaverse ontstaan. Deze organisaties zijn onder andere de Cloud Native Computing Foundation, Futurewei, GenXP, Hyperledger Foundation, LF Edge & Networking, Open Voice Network en Veriken. De groep zal ook samenwerken met het Metaverse Standards Forum dat is opgericht door de Khronos Group, een andere normalisatie-instelling.
Een open metaverse
Door de samenwerkingsruimte aan te bieden, wil Linux Foundation een gemeenschap creëren van ontwikkelaars, ingenieurs, academici en opinieleiders. Samen lossen ze moeilijke uitdagingen op als het gaat om het creëren van een open metaverse. “Het is een stichting die zich richt op het bouwen van open-sourcebibliotheken en standaarden voor de verschillende componenten die we nodig hebben in de metaverse onder Apache MIT-typelicenties of Creative Commons,” zei O’Brien.
“Ik zou graag zien dat we over 18 maanden gewoon een basisstandaard voor interoperabiliteit hebben”, zei O’brien. “Het doel is om in ieder geval tot een eerste iteratie van de visie van de metaverse te komen. Er zal geen volledige metaverse klaar zijn. We proberen op zijn minst de bouwstenen te creëren en we zijn niet van plan het wiel opnieuw uit te vinden. We hebben veel open source-gemeenschappen en open source-stichtingen die code bijdragen. En dat zijn de uitgangspunten die we kunnen gebruiken.”
De oorsprong van de foundation
Helemaal nieuw is de groep overigens niet: Matt White startte in 2006 de Open Metaverse Foundation. Veel aantrekkingskracht kreeg de groep echter niet. Hierna droeg White zijn werk bij aan de Linux Foundation. “We absorberen veel van de geschiedenis en elementen die zijn ingebouwd in wat Matt aan het doen was. Maar het is zeker iets nieuws met een heel andere aanpak,” zei O’Brien.
De Open Metaverse Foundation is georganiseerd in Foundational Interest Groups (FIG’s). Deze groepen houden zich bezig met specifieke disciplines binnen het metaverse landschap. Ze bieden gerichte bronnen en forums. De acht Foundational Interest Groups van OMF zijn: gebruikers, transacties, digitale activa, simulaties en virtuele werelden, kunstmatige intelligentie, netwerken, veiligheid en privacy, en juridische zaken en beleid.