Home Reality in business ‘Maximale efficiency met Digital Twin’

‘Maximale efficiency met Digital Twin’

Inspiratiesessie toont zakelijke waarde van digitale replica’s

door Marco van der Hoeven

‘Over tien jaar zijn Digital Twins integraal onderdeel van onze dienstverlening’, zegt Cees Versteeg, Directeur Allinq Advanced Solutions. Hij opende onlangs een inspiratiesessie over innovatie bij deze Nederlandse specialist in netwerkinfrastructuur. In combinatie met technologie als Lidar, Virtual Reality en Augmented Reality is zijn team in staat om data te visualiseren voor klanten, en er voor zowel Allinq als de klanten waarde aan toe te voegen.

Digital Twins als onderdeel van de dienstverlening door Allinq zijn nog volop in ontwikkeling, maar nu al zijn de eerste praktische toepassingen zichtbaar. Zo demonstreerde het team een volledig gedigitaliseerd datacenter waar het mogelijk is in VR rond te lopen om real time op cruciale locaties data als temperatuur en luchtstroom te meten. Naast de huidige situatie kan in een dergelijke omgeving ook worden bekeken wat het effect is van veranderingen in de ruimte.

“Digitaliseren, automatiseren en optimaliseren”, vat Cees Versteeg de doelstelling van deze innovatie samen. “De kosten gaan omlaag, de besluitvorming wordt beter, de kwaliteit gaat omhoog, evenals de veiligheid. En uiteindelijk vertaalt dit zich in een hogere klanttevredenheid.”

Innovatie

Allinq, opgericht in 1962 in Harderwijk, heeft een lange geschiedenis in het aanleggen van infrastructuur voor de telecomsector. Ondertussen heeft het bedrijf een breed dienstenportfolio opgebouwd, die worden aangeboden door meer dan 2.000 medewerkers. Allinq specificeert, ontwerpt, bouwt, beheert, onderhoudt en ontmantelt netwerken voor bedrijven in binnen- en buitenland.

Innovatie met behulp van nieuwe technologie speelt hierin een grote rol. Om dit te ontwikkelen is Allinq Digital in het leven geroepen. Daar vond dan ook de bijeenkomst plaats waar de waarde van Digital twins aan medewerkers werd uitgelegd. Digital Twins fungeren als een virtuele replica van de fysieke infrastructuur, waardoor onderhoudsteams gemakkelijker toegang hebben tot relevante informatie zoals bouwspecificaties, installatieschema’s en onderhoudshistorie.

Data

De Digital Twins worden door de eigen medewerkers gemaakt met behulp van verschillende scanners, die onder meer zijn voorzien van Lidar. Deze scanners genereren een ‘puntenwolk’ van data waarmee een bepaalde ruimte, binnen of buiten, digitaal gevirtualiseerd kan worden. Ook dit proces werd tijdens de bijeenkomst bij Allinq Labs getoond. De meest geavanceerde scanner heeft een enorm hoge resolutie, en kan tot een miljoen punten per seconde verwerken. Nadeel hiervan is dat het relatief duur is, en vooral heel veel opslagruimte en rekencapaciteit kost.

Daarom wordt er ook gebruik gemaakt van een minder zware variant, die met een scan van 300.000 punten per seconde nog steeds goed is voor de meeste toepassingen. Niet iedereen heeft behoefte aan een scan die tot op drie millimeter nauwkeurig is. Of, volgens een analogie met de autowereld: “Iedereen wil wel een Ferrari, maar niet iedereen heeft er een nodig, of wil voor en Ferrari betalen’.

In Control

Een andere geavanceerde oplossing van Allinq Digital is In Control, een oplossing voor het beheer van ondergrondse infrastructuren op basis van technologieën als LIDAR, GPS, beeld- en videotechnologie, èn een krachtig data-analyseplatform. Met dit platform kunnen organisaties nauwkeurige en real time informatie verkrijgen over de locatie en status van ondergrondse leidingen en kabels.

Ook Datagedreven Asset Management is onderdeel van het innovatieportfolio. Hiermee wordt systematisch data verzameld en geanalyseerd om beslissingen te nemen over beheer en onderhoud van assets. Het gaat hierbij om alle data die wordt gegenereerd door de apparaten, systemen en infrastructuur van het bedrijf. Door deze data te analyseren is het mogelijk trends te ontdekken en bijvoorbeeld te voorspellen wanneer een machine onderhoud nodig heeft.

Potentie

De sessie werd besloten met een feedback-ronde onder de aanwezige medewerkers, waar gelijk al diverse ideeën voor het verbeteren van de dienstverlening uit kwamen. Waar het begrip Digital Twin aanvankelijk een abstract, vrij technisch begrip was voor sommigen, bleek een korte demonstratie voldoende om over te brengen wat de potentie kan zijn voor de dagelijkse praktijk.

De feedback van de deelnemers in een enquête achteraf was positief, vooral het praktisch inzichtelijk maken van wat anders abstracte technische begrippen zouden zijn werd gewaardeerd. Ook waren de deelnemers blij dat er innovatieve oplossingen werden ontwikkeld op basis van de feedback uit het veld.

Misschien vind je deze berichten ook interessant