Home Maatschappelijke Reality Onderzoek: Virtual reality voor het leren van reanimatie zeer effectief

Onderzoek: Virtual reality voor het leren van reanimatie zeer effectief

door Pieter Werner

Wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd voor de Nederlandse politie toont aan dat een virtual reality (VR) applicatie op bepaalde vlakken net zo effectief is als standaard, klassikale trainingen  bij het leren van reanimatie.

De VR applicatie stelt iedereen in staat deze levensreddende techniek te leren zonder voorkennis, ondersteuning of accessoires.  Dit betekent dat de Politie hiermee plaats- en tijdonafhankelijk kan trainen en zorgen dat kennis bij de medewerkers op peil blijft.

Het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van  Sheila Baas met 50 mensen die willekeurig werden ingedeeld in twee groepen. Zij werden voor de training getest op hun ‘parate’ kennis en kregen daarna eerst een klassikale training en vervolgens een VR training, en vice  versa.  Tussen de trainingen door en aan het eind werden deelnemers getoetst door examinatoren van de Nederlandse Reanimatie Raad.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat bepaalde handelingen, zoals de positie van de handen en hoever de borstkas wordt ingedrukt net zo goed te leren zijn via een VR training als een klassikale training.  Zaken zoals de ‘algemene prestatie’ en ademhalingsfrequentie zijn beter wanneer er eerst een standaard training wordt gevolgd.

De VR applicatie

De VR applicatie voor reanimatie is door het Utrechtse VR Owl ontwikkeld, waarbij nauw is samengewerkt met de Nederlandse Reanimatie Raad. De gebruiker heeft alleen de VR bril en een dubbelgevouwen kussen nodig, waardoor de kosten en drempel laag zijn en het volgen van bijvoorbeeld een opfriscursus zeer eenvoudig is.

Aansluiten op digitalisatie en innovatie

Onlangs verscheen de position paper ‘De politie van morgen en overmorgen’. Hierin kwam als één de kernpunten naar voren dat het nodig is te blijven investeren in ‘een digitaal vaardige politie die blijvend innovatief is’. Het Team Digitaal Leren & Ontwikkelen (L&O) van de Nederlandse Politie neemt hierin het voortouw met onderzoek naar en de inzet van digitale technieken zoals virtual -en augmented reality.

Zie ook

Politie zet Plaats Delict in Virtual reality

 

Misschien vind je deze berichten ook interessant