NVIDIA zet volop in op generatieve AI. Gisteren deed CEO Jensen Huang een reeks aankondigingen op de GTC-conferentie, vrijwel uitsluitend gericht op deze technologie. Kern van deze aankondigingen was de introductie van het NVIDIA Blackwell-platform, een systeem dat speciaal is ontwikkeld om de prestaties van generatieve AI te verbeteren, met name bij het beheren van grote taalmodellen met biljoenen parameters.
In zijn keynote benadrukte Huang de noodzaak van een nieuw ‘computerparadigma’, versneld computergebruik, dat substantiële verbeteringen belooft ten opzichte van algemeen computergebruik in verschillende industrieën. Het Blackwell-platform, vernoemd naar wiskundige David Harold Blackwell, is een forse sprong voorwaarts ten opzichte van NVIDIA’s vorige Hopper-architectuur, levert verbeterde prestaties en is voorzien van geavanceerde interconnect-technologieën. Opvallend is dat de Blackwell-chip aanzienlijk beter presteert dan zijn voorganger op het gebied van zowel trainings- als gevolgtrekkingstaken.
Samen met Blackwell introduceerde NVIDIA de NVIDIA NIM (inference microservices) en Omniverse Cloud API’s, gericht op het verbeteren van AI-applicaties in de fysieke wereld door middel van geavanceerde simulatiemogelijkheden. Er wordt verwacht dat deze innovaties wijdverspreide toepassingen zullen hebben, van robotica tot medische technologie.
AI-supercomputer
Huang benadrukte ook de NVIDIA GB200 Grace Blackwell Superchip en de NVIDIA DGX SuperPOD, een AI-supercomputer van de volgende generatie, ontworpen voor generatieve AI-training en inferentieworkloads op grote schaal. Deze supercomputer beschikt over opmerkelijke AI-supercomputermogelijkheden en introduceert een nieuwe, efficiënte vloeistofgekoelde architectuur.
Daarnaast besprak Huang de potentiële transformaties in softwarecreatieprocessen als gevolg van generatieve AI. Hij introduceerde NVIDIA NIM’s, die gebruik maken van NVIDIA’s computerbibliotheken en AI-modellen, om een nieuwe manier te faciliteren voor het samenstellen van AI-gestuurde software.
Robots
In zijn keynote behandelde Huang verschillende sectorspecifieke toepassingen van deze technologieën, waaronder telecommunicatie, halfgeleiderontwerp, gezondheidszorg en robotica. De NVIDIA 6G Research Cloud heeft bijvoorbeeld tot doel de communicatie te bevorderen, terwijl het NVIDIA Earth Climate Digital Twin-platform zich richt op klimaat- en weersvoorspellingen.
“Alles wat beweegt zal robotachtig zijn”, zei Huang. De auto-industrie zal daar een groot deel van uitmaken. NVIDIA-computers draaien al in auto’s, vrachtwagens, bezorgbots en robotaxis. Huang heeft aangekondigd dat BYD, ’s werelds grootste autonome voertuigbedrijf, de volgende generatie computer van NVIDIA gaat gebruiken in zijn AV, en zijn volgende generatie EV-vloten op DRIVE Thor heeft gebouwd.
Om robots te helpen hun omgeving beter te zien, kondigde Huang ook de Isaac Perceptor-softwareontwikkelingskit aan met ultramoderne visuele odometrie met meerdere camera’s, 3D-reconstructie en bezettingskaart, en dieptewaarneming. En om manipulatoren, of robotarmen, beter aanpasbaar te maken, kondigt NVIDIA Isaac Manipulator aan: een ultramoderne bibliotheek voor robotarmperceptie, padplanning en kinematische besturing.