Om eerstehulpverleners voor te bereiden op grootschalige calamiteiten met veel slachtoffers, heeft het Ohio State University College of Medicine een virtual reality-training voor rampenbestrijding ontwikkeld. Het VR-programma helpt hulpverleners bij het snel beoordelen, triage en behandelen van slachtoffers. “Je wordt ondergedompeld in een scenario waarin je rondloopt, contact hebt met slachtoffers en levensreddende beslissingen neemt”, zegt Dr. Nicholas Kman, professor aan het State University College.
Wanneer trainees hun virtual reality-headsets opzetten, worden ze in een ondergronds metrobombardement geplaatst. In deze virtual reality rampenbestrijdingstraining oefenen ze SALT-triage. Dat staat voor sorteren, beoordelen, levensreddende interventies, behandeling en/of transport. De eerstehulpverleners leren omgaan met de druk waaronder ze staan bij grootschalige calamiteiten, zoals een grootschalig schietincident.
Training voor grootschalige calamiteiten
Het programma kan worden aangepast, waarbij het aantal slachtoffers, de verwondingen en afleiding zoals rook en lawaai variëren. Na elke trainingssessie produceert het programma onmiddellijk een prestatiebeoordeling. “Het is erg belangrijk voor eerstehulpverleners, wetshandhavers en artsen om ter plaatse te kunnen gaan, bloedingen te beheersen en slachtoffers te triage om te bepalen wie eerst medische zorg nodig heeft”, zegt Dr. Nicholas Kman, professor spoedeisende geneeskunde in Ohio Staatscollege voor geneeskunde.
De VR-training is ontwikkeld in samenwerking met het Ohio State University Advanced Computing Center for Arts and Design. Kman vervolgt: “Ons programma is ontworpen om er heel realistisch uit te zien. Zodra je die headset opzet, word je ondergedompeld in een scenario waarin je rondloopt, met slachtoffers communiceert en levensreddende beslissingen neemt.” Door de AI in het programma kunnen trainees opdrachten geven, vragen stellen en feedback krijgen van slachtoffers.
Uitgerust met het benodigde gereedschap
In de training worden deelnemers uitgerust met de tools die nodig zijn om levensbedreigende verwondingen te behandelen. Zoals tourniquets en wondpakking, evenals triage-tags om prioriteit te geven aan zorg wanneer er meer hulp arriveert. “Ons virtual reality-platform stelt ons in staat om een onbeperkt aantal scenario’s te maken met een onbeperkt aantal slachtoffers”, aldus Kman. “We kunnen leerlingen zo vaak doorlopen als nodig is om goed te worden in dit proces.”
Het VR-programma wordt gebruikt in verschillende ambulancediensten en brandweerkorpsen van de gemeenschap en breidt zich snel uit over het hele land. “Virtual reality biedt ons een veilige manier om training te optimaliseren, zodat onze professionals voorbereid zijn en deze uitdagingen zo goed mogelijk kunnen aangaan”, zegt Dr. Ashish Panchal, professor spoedeisende geneeskunde aan het Ohio State College of Medicine en medisch directeur van Delaware County EMS.
Het project werd gefinancierd door een subsidie van het Agentschap voor Onderzoek en Kwaliteit in de Gezondheidszorg. Meer over dit project lees je hier.