Het World Economic Forum heeft, in samenwerking met Accenture en Microsoft, tijdens zijn Annual Meeting 2023 een werkend prototype onthuld van zijn Global Collaboration Village. Dit dorp is een collaboratieve metaverse waar organisaties samen oplossingen creëren voor ’s werelds meest urgente uitdagingen. Tijdens de eerste sessie tijdens de Annual Meeting 2023 namen 80 organisaties en andere deelnemers deel aan de eerste sessie van het Forum in de Village.
Het World Economic Forum heeft samen met Microsoft en Accenture het Global Collaboration Village opgericht. Ze presenteerden het eerste prototype tijdens hun Annual Meeting 2023 in Davos. Daar hielpen partners van tachtig toonaangevende organisaties mee om de ontwikkeling van het dorp vorm te geven. Ook namen deelnemers van over de hele wereld deel aan de allereerste interactieve, multilaterale sessies van het Forum in deze collaboratieve metaverse.
Collaboratieve metaverse
“Met de Global Collaboration Village creëren we de eerste publieke, doelgerichte toepassing van de metaverse-technologie en bouwen we een echt wereldwijd dorp in de virtuele ruimte. Ondersteund door een unieke reeks partners uit de publieke en private sector, gaat het dorp de grensverleggende capaciteiten van de metaverse gebruiken om oplossingen te vinden om de grote problemen van onze tijd op een meer open, inclusieve en duurzame manier aan te pakken”, aldus Klaus Schwab , oprichter en uitvoerend voorzitter van het World Economic Forum.
Julie Sweet, voorzitter en Chief Executive Officer van Accenture, voegde toe: “De collaboratieve metaverse verandert elk onderdeel van elk bedrijf ingrijpend, slaat een brug tussen onze fysieke en digitale wereld, en stelt na verloop van tijd bedrijven in staat om innovatieve consumentenproducten en -diensten, productie en operatie te creëren en heroverweeg de manier waarop we samenwerken en werken.”
Beperkingen overwinnen
Brad Smith, Vice-Chair en President van Microsoft Corporation, zei: “Wij geloven dat de metaverse het potentieel heeft om de manier waarop we communiceren en samenwerken fundamenteel te veranderen, waarbij de beperkingen van de fysieke wereld worden overwonnen om verbeterde verbindingen voor iedereen te bieden. Het Global Collaboration Village, mogelijk gemaakt door Microsoft Mesh, is een goed voorbeeld van hoe we metaverse technologie kunnen gebruiken om mensen en gemeenschappen op nieuwe manieren samen te brengen.”
Het Global Collaboration Village werd in mei 2022 geïntroduceerd als een proof of concept. Als prototype moet het de kracht van de metaverse benutten om co-aanwezigheid en verbinding te creëren voor een meer divers en fysiek verspreid publiek. Het is gebouwd op het mixed reality-platform Microsoft Mesh. En het bevat verschillende ruimtes waar gebruikers samen kunnen komen met behulp van een VR-headset of laptop.
Ruimtes in de collaboratieve metaverse
De ruimtes omvatten: een gemeentehuis, samenwerkingscentra en campussen voor belanghebbenden. Het gemeentehuis is speciaal gemaakt voor toekomstige sessies, vergaderingen, zoals workshops en plenaire vergaderingen. De samenwerkingscentra creëren een ruimte waar deelnemers echt in een onderwerp kunnen duiken en oplossingen kunnen bedenken voor de meest prangende problemen in de wereld. De stakeholdercampus is gemaakt voor partners, zodat ze daar kunnen innoveren en oplossingen kunnen creëren.
Het komende jaar nodigt het Forum organisaties uit om deze meeslepende ruimtes in te bouwen om te leren, samen te werken en partnerschappen aan te gaan. Het doel van het initiatief om internationale samenwerking te versterken en nieuw leven in te blazen, wordt geleid door vier principes: wereldwijde samenwerking voor gedeelde oplossingen; interactieve onderdompeling om beter begrip te bevorderen; brede deelname mogelijk gemaakt door inclusieve discussies; en individuele en collectieve actie als katalysator voor maximale impact.